Panteonul

 

Paris

Panteonul este o cladire impresionanta aflata in Cartierul Latin al Parisului. A fost construita de regele Louis al XV-lea intre 1758 si 1789 si dedicata initial Sf. Genoveva -ce este protectoarea Parisului. A fost proiectata sa semene cu cladirea Panteonului din Roma iar dupa mai multe modificari aduse de-a lungul timpului , in prezent este un loc de odihna vesnica pentru cateva dintre personalitatile Frantei.


Paris

Dintre personalitatile care se odihnesc aici amintim: Toussaint Louverture, Voltaire, Rousseau, Marat, Victor Hugo, Emile Zola, Jean Moulin, Marie Sklodowska-Curie, Louis Braille, Jean Jaures si Soufflot, arhitectul cladirii. Pe 30 noiembrie 2002, in cadrul unei ceremonii , au fost aduse aici de la Cimitirul Villers-Cotterets din Aisne si ramasitele lui Alexandre Dumas (1802-1870), autorul romanului Cei trei muschetari.


Paris

A fost construita in stil neoclasic avand in centru un dom inspirat de cel al catedralei Sf. Paul din Londra. In 1851, fizicianul francez Leon Foucault a demonstrat miscarea de rotatie a pamantului prin constructia Pendulului lui Foucault cu o lungime de 67 metri chiar sub domul central. Sfera originala din otel a fost returnata Panteonului in 1995 dupa ce a fost indelung pastrata de catre Conservatorul National de Arte si Meserii din Paris.
In ianuarie 2007, presedintele Jacques Chirac a dezvelit o placa comemorativa in interiorul Panteonului in memoria celor 2600 de persoane recunoscute ca "Merituoase" de catre memorialul Yad Vashem din Israel pentru salvarea vietilor evreilor care ar fi fost altfel deportati in lagare. Tributul din Panteon subliniaza faptul ca aproape trei sferturi din populatia de evrei a Frantei a supravietuit razboiului, multumita adesea oamenilor simpli care i-au ajutat chiar riscandu-si propria viata.

Adresa Panteon : Place du Pantheon, 5e. Deschis: in fiecare zi 10-18.30 (vara), 10-18 (iarna). Taxa de intrare: 7.50 Eur, adult; gratuit pentru copii. Tel: +33 (0)1-4432-1804. Se poate ajunge cu metroul pana la statia Cardinal Lemoine, sau cu RER pana la statia Luxembourg. In timpul ocupatiei naziste, un grup de barbati si femei a salvat cateva sute de evrei, ascunzandu-i in interiorul Panteonului Parizian.

 Dictionar Francez ,Dictionar Roman Francez , Dictionar Francez Roman